THE BREATH - ONLY STORIES

Dit is de derde keer dat ik aan de slag mag met The Breath, het duo dat bestaat uit Rioghnach Connolly en Stuart McCallum. Hij is bekend van Cinematic Orchestra, zij o.m. van bij Afro Celt Sound System en samen nemen ze, sinds hun debuut “Carry Your Kin” en “Let The Cards Fall”-CD’s een heel aparte plaats in mijn muziekliefhebbershart in.

Deze plaat is wellicht een beetje een tussendoortje, dat gemaakt werd met het oog op hun recente toernee, die hen ook tot in Leuven bracht: het bevat slechts acht nummers, waarvan zes uit de vorige twee studioplaten afkomstig zijn en slechts twee nooit eerder het daglicht zagen op plaat.

De titelsong is er daar eentje van, “No You Keep It”, waar bijgaande, waar bijgaande Youtube-link je naartoe leidt, het andere. De samenvatting van deze kleine veertig minuten kan kort en krachtig zijn: de songs, die we al kenden van de twee studioplaten, krijgen nieuw leven ingeblazen en blijven, dankzij de fenomenale zang , het af en toe aangewende fluitspel en het meer dan uitmuntende gitaarspel moeiteloos overeind naast de studioversies.

De twee nieuwkomers doen me een beetje twijfelen: wat zou ik van de studioplaten vinden, als The Breath omgekeerd tewerk was gegaan en dus alles eerst in deze “gestripte” versies had uitgebracht? Je kunt er niet omheen, dat de eerste kennismaking met een band bepaalt waar de lat der verwachtingen gelegd wordt voor verder werk…maar eigenlijk hoéf ik me helemaal geen zorgen te maken: ook deze plaat staat weer als een huis. Prachtige songs, een extreem expressieve zangeres en een gitarist, die alles kan op zes snaren, staan daar garant voor.

Mocht u The Breath nog niet kennen, begint u dan toch maar met de twee studioplaten. Kende u hen al wel, aarzel dan geen seconde om uw collectie compleet te houden, want ook deze gaat weer hoog scoren in de jaarlijstjes!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Real World Records.
distr.: PIAS

video